Home Info Doelstelling OCNr 3 Agenda Fotoalbum Links ABL Fiets Object van de maand Object van de maand
Talloze keren opengescheurd, leeggemaakt en weggegooid. Eigenlijk is het verpakkingsafval uit 1967 en 1968 ter vervanging van de klassieke kartonnen doosjes. Deze plastieken grootverpakking is voor 200 patronen en bestond uit kleinere doorzichtige pakjes met 10 verpakte patronen op 2 laadclips van 5 voor het FAL geweer. De bovenste zak is voor 200 7.62 NATO BALL (scherpe patronen) op Clip per 5, de onderste zak 200 7.62 NATO BLANK (losse flodders), beiden van Fabrique National de guerre de Belgique (FNB). Werd ook herbruikt  om materiaal in te steken dat niet nat mocht worden zoals, kousen, ondergoed of andere items.
Verpakkingszakken voor munitie FAL
De Single Ration Canister Carrier is een Engels uitrustingsstuk uit WO2 maar door de ABL verder gebruikt en ook nieuw geproduceerd in de jaren 50 voor de 1 Gallon (3,785 liter) container te dragen. Deze werden gebruikt om vast voedsel of vloeistof bv soep te vervoeren. Bij het sluiten verkrijgt men automatisch een vacuüm in de container voor het openen moet men in het midden van het deksel een ontluchtingsknop naar beneden duwen.
ABL Draagbare Voedselcontainer
April 2018
Maart 2018
Zoals zoveel verkrachtte Engelse termen in het Belgische leger, zo ook de Blanco. Die word dan Blanka genoemd en nog simpeler Vercoteren (groen maken), Blancoteren (wit maken) en Bleuteren (blauw maken). De webbing onderhoudsproducten om te poetsen en waterafstotend te maken dateren al van de invoering van de webbing in het Engelse leger in 1908. Het word slechts op de zichtbare delen aangebracht om het uniform niet te bevlekken. De Belgische onderhoudsproducten zijn klaar voor gebruik, in tegenstelling tot hun Engelse voorloper die je met water moest vermengen.
Mei 2018                                                                 Blanco een Britse erfenis
Milac is de naam van een katholieke beweging in het Belgisch leger en staat voor Militianen Actie. Milac ontwikkelde een "kazernewerking" om de solidariteit te bevorderen. Er werd samen gewerkt met de aalmoezeniersdienst. Vanaf 1948 werd jaarlijks de "week van de soldaat" ingericht en had een eigen tijdschrift. Praktisch in ieder Belgisch dorp was er een Milac-afdeling. Deze afdelingen hielden ook contact met hun eigen miliciens. Met de afschaffing van de verplichte legerdienst in 1994 kwam ook een einde aan Milac. 
Juni 2018
MILAC
Juli 2018          Het kompas. Kaartlezen als goedkope militaire bezigheid. Gaande van ‘azimuth’ schieten in graden (360°) als in duizendsten (6400’), coördinaten uitzetten op het vierkantennetwerk, het memotechnisch woord ‘Loop Rap Om Bier’, kaart oriënteren,  plaatsbepaling dmv markante punten in het terrein, afstanden inschatten, dubbele passen tellen, de legende (kleuren, symbolen, hoogtelijnen, bruggen, kapelletjes, …), eindeloos lijkende droppings van punt tot punt, overdag of ‘s nachts met ponchodrill, in weer en wind, …. Dan nog de kaart 180° verkeerd, concentratieverlies door te weinig slaap, niet meer weten waar je bent op kaart, verloren lopen, blaren aan de voeten, opengeschuurde heupen door zweet en uitrusting, … met het kompas als enige hulpmiddel indien het niet beschadigd is en luchtbellen heeft.
Augustus 2018  De voertuiglichten. De Belgische militaire voertuigen hebben meestal dezelfde type verlichting. Richting aanwijzers komen op alle Belgische militaire wielvoertuigen voor, echter zonder pechpinkers. De lampjes zijn 5 en 10 watt om een onderscheid in lichtsterkte te maken. Later worden de 10 watt lampjes (pinkers en stoplichten) vervangen door 15, 18 en uiteindelijk 21 watt. Dit voor zowel het 6, 12 en 24 volt systeem. Geproduceerd door A.E.B. (SA Appareils Electriques Belges NV). De verduisterings lamp is van het merk Notek (Nova Technik GmbH uit München) dat afgeleid is van het type gebruikt in de Duitse Wehrmacht. De gebruikte lamp is van 35 watt op zowel 6, 12 als 24 volt. Al deze verlichting komt ook voor op Engelse en Amerikaans WOII voertuigen in gebruik bij het Belgische leger.
September 2018  De Rijschool. Wie wilde er niet zijn vrachtwagenrijbewijs bij het leger behalen, de dienstplicht werd door velen als een verloren jaar beschouwd en kon het beter maar iets opbrengen. Voor velen was het een droom en voor velen kwam die ook uit : een gratis rijbewijs behalen. De cursus duurde vier weken, twee weken FRAC en twee weken rijden op de baan. De leerlingen die al een rijbewijs hadden volgden een versnelde cursus van één week FRAC en twee weken rijden op de baan. Deze rijbewijzen kon men behalen aan de FRAC  (Formation Rationnelle et Accélérée des Chauffeurs of Rationele Versnelde Vorming van Autovoerders), dit rijbewijs werd dan ook door velen ingewisseld tegen een gelijkwaardig burgerrijbewijs na hun dienstplicht. Deze objecten zullen te zien zijn tijdens de tweejaarlijkse tentoonstelling in de Blairon Kazerne te Turnhout in “De Korporaal”.
Oktober 2018 Object van de maand